Sider

fredag 6. desember 2013

Ferdig manus "Rejected"

Her er det siste utkastet av kortfilmen Rejected. Vi lagde manuset vårt i Celtex som er et program spesielt tilegnet for å lage manus og lignende. Manuset er litt kort. Men vi skal ha flere klipp som spiller mye på følelser istedet for replikker. 






torsdag 5. desember 2013

Refleksjon av TV- reportasje



Her sammen med en av de muntlig kildene, Justin Hebbinghaus (17) 
I denne perioden har vi jobbet med en reportasje. I reportasjen skulle vi lage enten en radioreportasje eller en TV- reportasje. Vi måtte ha noe som angikk hendelser i lokalmiljøet (Sandnes, Stavanger). Valgene vi fikk var å lage en nyhetssak, kultursak eller noe om sport. Jeg valgte å dekke en kultursak. Meg og Fredrik var på gruppe og vi valgte å lage en TV- reportasje om bortskjemt ungdom og ungdommens pengeforbruk den dag idag.


I løpet av TV- reportasjen skulle vi intervjue minst én muntlig kilde, vi måtte følge APUS- modellen og ha med blokker også måtte vi spille inn voice over. Vi brukte tre muntlige kilder. 

Jeg føler prosessen med TV- reportasjen gikk veldig bra. Vi var flinke og planlegge og fikk flere til å stille opp på intervju og diverse. Vi begynte med å planlegge hvilke dager vi skulle gjøre hva på, hvem vi skulle intervjue og hvor vi skulle filme. Alt dette gikk stort sett etter planen så det var vi ganske fornøyde med. 

Jeg synes meg og Fredrik har vært flinke til å fordele oppgaver. Vi har gjort stort sett like mye utenom et intervju han gjorde med morfaren sin alene. Så alt i alt synes jeg vi har samarbeidet bra og vært enige om det meste. Tiden vi fikk på denne oppgaven synes jeg ganske bra sammenliknet med hvordan denne typen ting blir gjort i ”real life”. Men i og med at det var første gang vi gjorde denne type oppgave synes jeg det ble litt stress til tider. Vi har heller ikke tilgang på bil så og komme seg rundt var også litt tungt med forskjellig kamerautstyr.

Her med sosionom, Per Birkeland
Jeg føler vi har lært mye av denne prosessen. Vi har måtte oppføre oss som profesjonelle akkurat som om vi skulle vært et ekte TV- team. Når det ene intervjuobjektet spør hvor programmet blir vist og hvor vi har parkert bilen så tror jeg vi har fått litt troverdighet av vedkommende.  




Fridjof Asche (87)
Alt i alt synes jeg at produktet ble helt OK. Jeg er fornøyd med gruppens innsats og at vi greide å gjennomføre. Vi har brukt muntlige kilder og voice- over for å fremme budskapet i reportasjen. For å få troverdighet må vi ha en blanding av mennesker. Vi valgte en ungdom som store deler av reportasjen handler om, vi har møtt en fagperson som faktisk kan det vi lager reportasjen om og vi møter en eldre mann som kan forklare hvordan det faktisk var før i tiden.    

Her er flere bilder fra uken vi jobbet med TV- reportasjen:   



Filming på Amfi Vågen




Utenfor Per Birkland`s kontor







Her er det ferdige resultatet:









fredag 8. november 2013

DVD- cover og Filmplakat - "Rejected" kortfilm


Film plakat



DVD- Cover




Jeg vil si at målgruppen for denne filmen ligger rund 11 - 19 år. Dette er en typisk ungdomsfilm som noe alle kan kjenne seg igjen i. Handlingen foregår på en skole og derfor har jeg lakt på en rød A+ som et tegn på skole og karakterer. Jeg har og lagd en litt rar bakrunn som jeg syns ble litt kul til slutt. Jeg føler den symboliserer ungdommelig. Det samme tenkte jeg med skriften. Den er røff og fanger oppmerksomheten. 

Jeg føler jeg fikk til plasseringen på plakaten. Du ser hun bakerste ser stygt på hun blonde jenta. Den blonde jenta er litt "lost" i blikket og er ganske uskyldig. Og den forerste er hovedrollen. Det føler jeg får godt frem i og med han står helt fremst og tar mest plass på plakaten/DVD-en. Mye av temaet i filmen er jo nerder og "bitchy jenter". Det har jeg prøvd å tatt med her. Noen eksempler på nerdete er de to fremste personene, begge har briller. Han fremste har skjorten oppi buksen og har et litt nerdete preg over seg. 

Noen skisser av det jeg hadde tenkt ang plakaten og DVD- coveret:








Prosessmodellen/Tekstmodellen

Prosessmodellen går ut på: hvem er senderen av budskapet? Hva er budskapet? Innkoding/avkoding, om det er noe støy og hvem som er mottakeren. 

Senderen av budskapet er de som har laget filmen. VARETO productions har vi kalt oss. 

Budskapet i filmen er: det første er kanskje ikke det beste. Eller det som føst virker veldig bra ikke nødvendigvis er det beste. 

Avkodingen i filmen er gjerne at folk tar til seg at hvis du vil få deg kjæreste så må du bli kjekk. 

Innkodingen i filmen syns jeg fungerer bra fordi den viser at hvis du bare er deg selv så pleier det å gå fint til slutt.


Plakaten - Research

Når du lager en filmplakat er det viktig at den blir lagt merke til og at den gjerne er litt annerledes enn de fleste plakater. Noen elementer det er lurt å ha med er: oppmerksomhet og iteressefangende ting, begjær og handling. Det er og viktig måten du presenterer filmen din på via plakaten. Det er lurt å få frem litt av handlingen samtidig ikke røpe alt gjennom plakaten. Da er det gjerne lurt å ha et bilde av hovedrollen, gjerne med et spessielt utrykk. Eller noe som skjer i filmen. 

Tittel, regi, skuespillere, klipp, lyd, foto og script er noe som er en viktig del av plakaten. Filmsjangeren og målgruppen har og en god del å si.   











Redigering av "Rejected" kortfilm


Fra onsdag til fredag ble det fokus på redigering. Klipping, endring av fargetoner, legging av lyd o.l måtte gjøres. Vi møtte på noen problemer angående lyset på klippene det ble et veldig gulskjær på klippene. Dett var på grunn av kamareinstillingene på kameraet som var innstlt på "dagslys" i tilleg til det så var gardinene i klasserommet igjen som skaper et ganske gult lys. Her ser dere forskjellen før og etter redigering av lys. 

Aksebrudd er en 180-gradersregel som går ut på å holde seg på den ene siden av aksen under hele filmingen. Hvis vi for eksempel tar for oss to personer som står og snakker så vil vi formidle at disse to ser på hverandre og har en samtale. Da kan vi tenke oss at det er en akse mellom disse personene, og kameraet skal alltid være på den ene siden. Hvis vi da flytter kameraet over på andre siden av aksen får dette det til å se ut som personene ser i samme rettning og ikke mot hverandre.

Før redigering
Etter redigering

Som dere ser så har jeg justert mye på fargene på klippene. Måten jeg har gjort det på er å gå inn på "Effects Control" deretter justere opp "Midtone Blue Balance". Dette er en fin måte og bestemme stemningen i filmen og. Hvis det skal være mye romantikk kan du gjerne skru opp de rosa eller røde tonene i klippet. Hvis du vil ha et litt "kladere" eller mer trist stemning kan du gjøre det mer blått eller mørkt.  



På tirsdagen så var det et helt annet lys i klasserommet så da ble lyset sånn som dette:




Dette ble et mer finere lys. 

Ellers så gikk redigeringen veldig fint. Jeg ble helt ferdig på torsdagen med redigeringen. Lyden og musikken i filmen som jeg brukte er funnet på youtube på "not copyrighted music". Det var veldig viktig at vi ikke brukte sanger ulovelig.  





Dagene på settet "Rejected" kortfilm


Mandag: På mandagen bestemte vi oss for å få det meste av filmen ferdig filmt. Vi begynte 08:10 med å booke utstyr, finjustere manuset, vente på skuespillerene og finne kostymer til skuespillerene. Vi måtte veilede skuespillerene på hva de skulle gjøre og forklare dem forskjellige ting. Under filmingen må vi passe på at alle tingene som ligger der ligger på samme sted når vi klipper i klippene, vi må og passe på at medelevene våre ikke skaper støy i filmen. Kl 10:00 var alle på plass og vi kunne begynne å filme. Alt gikk veldig bra og vi var godt fornøyde med dagen.

Her er noen bilder under filmingen. Dere ser også meg som filmer her.






Tirsdag: Etter filmingen på mandag hadde vi egentlig alle de støste scenene på plass. Så tirsdagen filmet vi forskjellige småklipp med jentene som snur seg etter han. Når han går inn på butikken og blir kjekk og når han kommer inn i klasserommet. Det vi måtte passe på på tirsdag var at vi hadde de samme klærene og at alt så likt ut som dagen før. Vi avtalte og med Carling på Vågen amfi at vi kunne filme der.  Vi filmte og når hovedrollen Jone ble en kjekkas. Derfor var det veldig viktig at han levde seg skikkelig inn i rollen så folk som ser filmen skal forstå det.





fredag 18. oktober 2013

Manus, kortfilm oppgave


Til nå har meg og min gruppe (Tonje, Renate og meg) funnet ide og laget manus. Vi vurderer og lage storyboard for bedre oversikt om hvordan vi skal filme. Manuset har vi laget i et program som heter Celtex. Celtex er et godt egnet program når du skal skrive manus og liknende. Grunnen til at manuset vårt er litt kort er fordi vi har mange klipp med bare tolkningen gjennom kroppsspråk ol. Vi har funnet skuespillere til de største rollene. Men vi trenger noen få folk til som statister. Ellers så er alt greit til nå. Vi tenker at vi begynner med filmingen på mandag. 

Her er manuset vårt. 






mandag 14. oktober 2013

Kortfilm oppgaven




I denne perioden skal vi lage en film. Filmen skal vare i tre minutt. Den skal være en spenningsfilm og skal inneholde:
  1. Anslag
  2. Konflikt
  3. Løsning 
  4. En protagonist med karakterutvikling
  5. En antagonist
Først skal vi lage manus/storyboard/shotlist som vi skal blogge individuelt.

Vi fikk valget mellom å lage: kortfilm, stopmotion/animasjon, dokumentar hvor historiefortelling med filmatiske komposisjoner, utsnitt og virkemidler skal brukes.


Gruppen min (Tonje, Renate og meg) har valgt å lage en kortfilm. Ideen vår går ut på at en nerd ser en veldig flott jente. Jenten ser på han stygt og fortsetter å snakke med de hun sitter med. En annen jente nerd setter seg ned med nerde gutten og de finner tonen. Den populere jenta legger merke til dette og blir sjalu på nerde gutten. 

Renate er lydansvarlig, jeg er har ansvaret for regi og cript og Tonje er på kamera. 

Den populære jenta er da "the bad guy" i filmen. Og når hun ser stygt tilbake på nerdegutten starter konflikten.

Filmen tar en annen vending enn det som forventes. Når faktisk nerdegutten får seg en jente og den populære jenten egentlig liker nerdegutten. 

Vi skal bruke denne strukturen i filmen vår. Denne viser hva som skal skje til hver tid i filmen og hvordan den bygger seg opp. 



I denne filmperioden er det viktig med hvordan vi bruker lys og lyd. Dette vil spille en stor del av karakteren. 

mandag 16. september 2013

Øvingsoppgave 2 - Vågen spøkelse

Vi skal lage en kort film på 30 sek. Øvingsoppgaven går ut på at det er et spøkelse som lever på Vågen, men ingen er redde eller bryr seg om det. Spøkelset prøver forgjeves å få kontakt med andre elever. Ingen bryr seg. 

Vi skal lage en skikkelig hipster versjon av et spøkelse. Der spøkelse skal gå med briller, lue, Acne skjerf og converse. Akkuratt som en vanlig vågen elev. 

Vi har laget et storyboard over hvor vi skal filme og hva vi skal gjøre.





tirsdag 3. september 2013

Øvings oppgave blomst

Vi fikk i oppgave å redigere en blomst på en vegg i Photoshop. Her er mitt resultat.


fredag 31. mai 2013

Fri Plattform refleksjon


I 5 uker har vi medieelever holdt på med en oppgaven ”Fri Plattform”.  Der kunne vi velge selv hva vi ville holde på med. Det kunne være alt fra foto, grafisk, film osv.
Jeg valgte film. Meg, Tonje og Justin dannet en gruppe. Konseptet vårt var at vi skulle vise filmen fra våre ”egne” øyne. Et såkalt "jeg" perspektiv. Kameraet skulle være øynene. Derfor var det viktig hvordan vi filmet. Meg og Tonje hadde ansvar for filming så vi fant ut at det var best å ha kameraet på skulderen for å få en mer realistisk synsvinkel. Meg og min gruppe ville vise Vågen VGS gjennom elevene sitt synspunkt. Vi ville få mest mulig troverdig produkt, derfor følte vi det var bedre at vi lagde film. Da får vi vist alt på skolen og jeg følte vi fikk mye mer ut av å lage film. Jeg tenkte at når jeg skulle begynne på Vågen VGS, var jeg mer interessert i  å se på film over hva de gjorde på media enn for eksempel en brosjyre eller liknende.




Vi begynte først med idemyldring. Alle kom med ideer over hva vi kunne gjøre. Vi skapte sakte men sikkert ”skjelettet” til filmen vår. Deretter begynte med et storyboard for å få en bedre oversikt over hva vi skal filme og hvordan vi skulle sette filmen sammen.
I løpet av hele perioden med jobbing kom vi på flere ideer. I og med at vi var tre stykk på gruppen kom det opp flere veldig gode ideer som alle var enige i.





Det vi kunne gjort annerledes var å gjerne snakke med andre elever om hvordan de har det på skolen om de trives og hva de liker med den. Vi kuttet og ut ”stå opp” scenen. Der vi skulle vise når personen sto opp å kom seg til skolen. Det hadde heller vært mer aktuelt hvis det hadde vært en lengre film.

Ellers så er jeg veldig fornøyd med filmen sånn som den ble. Jeg føler vi fikk frem at kameraet var øyene til en elev. Vi fikk frem det ved hjelp av å filme når vi banket på dører, brukte busskort på bussen, fikk kontakt med andre medelever. Jeg mener at filmen vår vil fange oppmerksomheten til den mulige søkeren på Vågen VGS. Jeg hadde hvert fall blitt interessert etter å ha sett filmen vår.    


Denne perioden syns jeg har vært veldig kjekk! En av grunnene til det er at vi fikk jobbe med det fagområdet vi liker best. Det var også kjekt at vi fikk velge om vi ville jobbe i grupper eller alene. Jeg syns det var kjekt at vi fikk testet ut kreativiteten vår og. Det har vært mye fram og tilbake, men jeg syns sluttproduktet ble veldig bra.


-Vanessa Jansen 1mfb